Τράπεζα μητρικού γάλακτος - μάθε πώς να την φτιάξεις



Τα βασικά για να αντλήσεις, να διατηρήσεις και να χρησιμοποιήσεις σωστά το μητρικό γάλα για το μωρό σου!



Εγκυμοσύνη, Θηλασμός, Κατάψυξη, Μαιευτήριο, Παιδί, Πρακτικά, Τράπεζα Γάλακτος,


Εάν πρέπει να επιστρέψεις στην εργασία σου προτού το μωρό σου συμπληρώσει τους πρώτους 6 μήνες απαραίτητου αποκλειστικού θηλασμού, οι αντλήσεις με θήλαστρο και η αποθήκευση του μητρικού γάλακτος είναι η καλύτερη λύση.


Η ακόμη καλύτερη και εξυπνότερη λύση όμως, είναι να δημιουργήσεις μια τράπεζα μητρικού γάλακτος με αρκετό απόθεμα για όσο διάστημα χρειαστείς.


Αν αναρωτιέσαι γιατί να το κάνεις, διάβασε:

  • Είναι τρομερά πρακτικό γιατί έχεις όλο το χρόνο να το οργανώσεις ενώ είσαι σπίτι
  • Είναι λιγότερο κουραστικό γιατί αφού δεν εργάζεσαι δεν χρειάζεται να ξενυχτάς πάνω από το θήλαστρο
  • Είναι λιγότερο αγχωτικό γιατί δε σε νοιάζει αν μια μέρα δεν έχεις αρκετό γάλα για άντληση, το ψυγείο σου είναι γεμάτο!
  • Είναι το καλύτερο για το μωρό σου γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται συμπλήρωμα “μήπως και”.

Αρκεί να ξέρεις τα βασικά. Πάμε λοιπόν!


Εγκυμοσύνη, Θηλασμός, Κατάψυξη, Μαιευτήριο, Παιδί, Πρακτικά, Τράπεζα Γάλακτος,


Για αρχή, μερικές αλήθειες που ίσως δεν γνωρίζεις:

  • Τα μωρά που θηλάζουν τρώνε λιγότερο από τα μη θηλάζοντα διότι έχουν συνηθίσει σε πολύ μικρότερη ροή γάλακτος από του μπιμπερό. Άρα μην συγκρίνεις ποσότητες. Φυσικά, στην πορεία εξοικειώνονται με το μπιμπερό και αυξάνει σταδιακά η ποσότητα που ζητάνε.

  • Έχει παρατηρηθεί πως αρκετά βρέφη τρώνε λιγότερο όταν λείπει η μητέρα τους και αναπληρώνουν τα γεύματα τη νύχτα. Ενδεχομένως να συμβεί και σε εσένα στην αρχή, οπότε μην αγχωθείς εάν δεν καταναλώνει τα γεύματά του κάποιες ημέρες  και ετοιμάσου για ξαπλωτό ολονύχτιο θηλασμό.  :)


Ο χρόνος προετοιμασίας

Ξεκίνα δύο μήνες πριν χρειαστείς το πρώτο μπουκάλι, να αποθηκεύεις λίγο λίγο από το γάλα σου καθημερινά για να μην πιεστείς καθόλου και κυρίως να μην ξενυχτάς αντλώντας όταν ξεκινήσεις να εργάζεσαι.

Ο χρόνος εκπαίδευσης

Ξεκίνα από την πρώτη ημέρα αποθήκευσης να εκπαιδεύεις το μωρό στο μπιμπερό. Εάν θηλάζει αποκλειστικά χρειάζεται ειδικό μπιμπερό και εκπαίδευση να μάθει να πίνει από το μπουκάλι.

Το σωστό μπιμπερό

Εάν το μικρό σου δεν έχει μάθει το μπιμπερό, τότε η κατάλληλη πιπίλα για να το συνηθίσει είναι μία μαλακιά χαμηλής ροής. Αν τηρεί αυτές τις δύο προϋποθέσεις, τότε μπορείς να δοκιμάσεις όποια μάρκα θέλεις και με λίγη υπομονή θα την δεχτεί.

Η ποσότητα κάθε γεύματος

Χρειάζεσαι 120-150ml για κάθε γεύμα περίπου. Φυσικά υπάρχουν ημέρες που θα χρειαστείς σε ένα γεύμα 80ml ή 220ml, αλλά εσύ κράτα την κύρια βασική ποσότητα για αποθήκευση. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα βγάζεις τα 120-150ml σε μία μόνο άντληση αλλά σε 2-3 και από τα δύο στήθη.

Στην κατάψυξη

Κάθε φορά που αντλείς βάζε το γάλα στο ψυγείο (μάξιμουμ για 48 ώρες)  και όταν συμπληρωθεί ένα γεύμα, το βάζεις όλο σε ένα ειδικό δοχείο ή σακουλάκι και το καταψύχεις.

Χρόνοι διατήρησης στο ψυγείο/κατάψυξη

Το γάλα που αντλείς διατηρείται στο ψυγείο για 48 ώρες και στην κατάψυξη για 4 μήνες.

Ξεπάγωμα

Βάλε το γάλα σε μπεν μαρί με ζεστό νερό για λίγα λεπτά αλλά ποτέ στον φούρνο μικροκυμμάτων.

Διατήρηση ξεπαγωμένου γάλακτος

Το γάλα που ξεπάγωσες και ζέστανες  διατηρείται πάλι στο ψυγείο για 24 ώρες αλλά δεν μπορείς να το ξαναβάλεις στην κατάψυξη.

Δοχεία αποθήκευσης ή σακουλάκια;


Εγκυμοσύνη, Θηλασμός, Κατάψυξη, Μαιευτήριο, Παιδί, Πρακτικά, Τράπεζα Γάλακτος,

Αν έχεις θέμα χώρου (και θα έχεις αν χρειάζεσαι πλήρη τράπεζα με τουλάχιστον 90 γεύματα για τον πρώτο μήνα απουσίας σου) προτίμησε τα σακουλάκια και μάλιστα βάζε τα ξαπλωτά πριν παγώσει το γάλα για να τα αποθηκεύεις το ένα πάνω στο άλλο - απίστευτη εξοικονόμηση χώρου!

Θήλαστρο;


Εγκυμοσύνη, Θηλασμός, Κατάψυξη, Μαιευτήριο, Παιδί, Πρακτικά, Τράπεζα Γάλακτος,


Επέλεξε ένα θήλαστρο ηλεκτρικό διότι έχεις πολλές αντλήσεις για να μην κουραστείς με το θήλαστρο  χειρός. το διπλό λένε πως είναι γρηγορότερο, όμως προσωπικά τα κατάφερα μια χαρά με το μονό. Άλλωστε, αφού θα συλλέγεις γάλα παράλληλα με τους θηλασμούς, δεν μπορείς να αδειάζεις και τα δύο στήθη ταυτόχρονα, το ένα πάντα το αφήνεις για το μωρό.  :)

Κόστη;

  • Τα σακουλάκια κατά μέσο όρο κοστίζουν 1 ευρώ το ένα αλλά υπάρχουν και φθηνότερα σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Δεν είναι όμως μιας χρήσης όπως λένε. Αφού τα χρησιμοποιήσεις (επειδή έχουν ταινία που κλείνουν και ανοίγουν) μπορείς να τα πλύνεις, να τα στεγνώσεις στον αέρα (όπως τα μπιμπερό) και να τα ξαναχρησιμοποιήσεις.

    • Ως προς το θήλαστρο, εάν δεν είσαι διατεθειμένη (και δεν θα έπρεπε να είσαι) να δώσεις τα 100 ευρώ και πάνω για ένα ηλεκτρικό του κουτιού μπορείς είτε να δανειστείς από φίλη, να βρεις τα άπειρα που χαρίζουν/πωλούν άλλες μαμάδες ή ακόμη και να ψάξεις στο ebay. Πραγματικά υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις.

    Για να ξε-αγχωθείς πλήρως:

    • Αν νομίζεις ότι δεν έχεις πολύ γάλα για άντληση πρέπει να γνωρίζεις ότι αν ξεκινήσεις αντλήσεις παράλληλα με τον αποκλειστικό θηλασμό, η ποσότητα σταδιακά θα αυξάνεται.

      Από προσωπική πείρα, δεν μπορούσα να μαζέψω ούτε 20ml σε κάθε άντληση των 15 λεπτών (αλλά επέμενα στις 3 την ημέρα, κάθε μέρα, σε κάθε στήθος) και στην τρίτη μέρα μάζευα 80ml με μία άντληση των 7-8 λεπτών. Λίγη υπομονή  και επιμονή θέλει.

    • Μην αρχίσεις αγώνα δρόμου να έχεις πλήρη τράπεζα για όλο το διάστημα που θα εργάζεσαι. Μπορείς να αποθηκεύσεις τα γεύματα του πρώτου μήνα και να συνεχίσεις τις αντλήσεις σου όταν αρχίσεις να εργάζεσαι αλλά στο πιο χαλαρό.

      Για παράδειγμα, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα μπορούσες να κάνεις 2 αντλήσεις στη δουλειά σου για να αποσυμφορήσεις το στήθος σου. Ή αν δεν γίνεται, μπορείς μόλις επιστρέφεις σπίτι να θηλάζεις το μωρό από το ένα στήθος και να αποθηκεύεις με άντληση από το άλλο. Έτσι, στο επόμενο γεύμα θα έχουν αναπληρωθεί και τα δύο.

    Γενικά, αν είσαι φοβισμένη και αγχωμένη με το όλο ζήτημα, ξεπέρασέ το!
    Είναι τελικά παιχνιδάκι αλλά και στην σπάνια περίπτωση που δεν είναι για σένα ή δεν τα καταφέρεις, μην έχεις τύψεις.

    Εγκυμοσύνη, Θηλασμός, Κατάψυξη, Μαιευτήριο, Παιδί, Πρακτικά, Τράπεζα Γάλακτος,


    Έχεις όλη τη ζωή του μωρού σου για να του δείξεις με χίλιους τρόπους την αγάπη σου.  ;)

    Εάν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το! »»